Кардиоваскуларни

  1. doppelherz.mk
  2. Продукти
  3. Кардиоваскуларни
  • Не може да се најдат резултати кои се совпаѓаат.

 

Поддржете го вашето срце и циркулација

Срцето работи дење и ноќе, цел живот. Секој ден, здраво срце чука околу 100.000 пати. Со помош на крвниот притисок, потребна е само една минута за целиот волумен на крвта на една личност да се испумпува низ целото тело преку циркулаторниот систем. 

Значење и цел: Секој орган и сете клетки од телото мора да бидат снабдени со доволно количество хранливи материи и кислород. Оксигенираната крв мора да се испорача таму каде што е потребна, а старата, искористена крв да се транспортира назад во срцето. Срцето и крвните садови заедно го формираат кардиоваскуларниот систем.

Срцето има различни начини да ги приспособи своите перформанси за зголемените потреби на крв при физички напор. Треба да го заштитиме и зајакнеме нашиот кардиоваскуларен систем за да му овозможиме да го постигне овој неверојатен перформанс.

Живејте со здраво срце:

  • Избегнувајте стрес
  • Вежбајте редовно
  • Наполнете ја вашата чинија со свежина, разновидност и различност
  • Јадете храна со малку маснотии и малку сол
  • Пијте многу вода
  • Избегнувајте лекови кои создаваат зависност
  • Спијте доволно
  • Одржувајте нормална тежина

Добрата исхрана – не е само за срцето

Со урамнотежена и здрава исхрана, можете да дадете голем придонес за вашето општо здравје и благосостојба. Не грижете се, дури и исхраната здрава за срцето може да биде вкусна и задоволувачка!Едноставно кажано, храната што ја избираме да ја јадеме треба да биде свежа, со малку маснотии, главно на база на зеленчук и соодветна во однос на внесот на калории.

Обидете се да јадете што е можно повеќе храна со висока содржина на витамини и растителни влакна, како што се овошје и зеленчук (на пример, салати од суров зеленчук или компири). Препорачаната количина е 3-5 порции дневно или 400 грама.
Избегнувајте мрсна храна и често консумирање месо или месни производи. Ако навистина јадете месо, најдобро е да изберете лесно, посно месо или живина. Во вашето готвење треба да преферирате растителни масти, како маслиново или масло од репка, наместо животински масти. Растителните масла се богати со вредни незаситени масни киселини. Патем, грст јаткасти плодови или семки се исто така добар извор на здрави масни киселини.
Морската риба е важна и за здрава исхрана на срцето. Тие се уште еден добар извор за полинезаситените омега-3 масни киселини EPA и DHA и придонесуваат за нормална работа на срцето. Добра идеја е барем двапати неделно да има риба на менито.
Дали сте љубител на билки сеуште? Добро, бидејќи со свежи билки и зачини штедиме сол. Нашите прехранбени навики, за жал, вклучуваат прекумерна количина на сол, што има неповолно влијание врз нашиот крвен притисок.
Доколку, последно, но не и најмалку важно, се грижите за балансот на течностите кои ги внесувате, сте направиле многу за вашето здравје. 2-3 литри вода, чај или незасладени мешавини од сокови и вода се преферираат наместо овошни сокови и безалкохолни пијалоци богати со шеќери и висококалорични.

Лук – помага во спречување на артериосклероза

Лукот (allium sativum) припаѓа на семејството Alliceae (заедно со кромидот и празот) и е познат како зеленчук, зачин и лековито растение речиси низ целиот свет.
Растението лук се користи во традиционалната медицина повеќе од 5.000 години. Лукот веќе го користеле и древните Египќани за да го одржат своето здравје и да ги подобрат перформансите при градењето на пирамидите.
До денес, лукот е високо ценет поради неговиот вреден придонес за васкуларното здравје и се користи за спречување на општа артериосклероза.

Меѓународната кујна содржи широк спектар на примени за свеж лук:

  • Цели каранфилчиња: За варење и печење.

  • Фини парчиња: сурови или испотени за зачини. Лукот е поблаг по вкус ако малку се испоти.

  • Каша: мелените чешниња лук се добри за додавање во пире од компири и супи.

  • Сок: Свежиот сок од лук лесно се произведува со преса за лук и е совршен додаток на многу јадења.

Внимание: Не го прегревајте лукот бидејќи прекумерните температури ги уништуваат скапоцените хранливи материи. Затоа, лукот треба да се додаде непосредно пред крајот на готвењето.
Најпознатата супстанција во лукот, инаку, е сулфурната аминокиселина: Алиин.

Со лупење и мелење чешне лук, состојката алиин се претвора во алицин. Алицинот е исто така она што му дава на лукот типичен мирис и во природата му служи на растението како одбранбен механизам.

Doppelherz капсули лук со имела и глог. Примена: Традиционална хербална медицина за спречување на општа артериска калцификација (артериосклероза) исклучиво врз основа на долготрајна употреба.
Видете во упатството за ризици и несакани ефекти и консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.

Глог – за силно срце

Глогот од фамилијата розацеа е исто така добро познато и докажано лековито растение. Други вообичаени имиња може да бидат мај, мајкина, мајска, жива трева, бел трен, рожје и слив, а плодовите слични на бобинки имаат брашно. Генеричкото име Crataegus алудира на неговото цврсто дрво (грчки krataios = цврсто, јако).

Неговите корисни ефекти врз срцето и циркулацијата на крвта биле ценети веќе во средниот век. Дури и денес, препаратите од глог се популарни за случаи на намалување на работата на срцето - особено во староста.

Активните супстанции на глог се содржани во црвените бобинки, како и во лисјата и цветовите. Брзо сушени и под нежни услови, тие се богати со скапоцени фитонутриенти, како што се флавоноиди и процијанидини.

Дражеи од глог. Активна супстанција: Листови од глог со цветен прав. Примена: Традиционална хербална медицина за поддршка на кардиоваскуларната функција исклучиво врз основа на долготрајна употреба. Предупредување: Содржи сахароза (шеќер).
Видете во упатството за ризици и несакани ефекти и консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.