Дијабетис

Витамини за дијабетичари

Телото не може да биде соодветно снабдено со хранливи материи доколку дневната исхрана не е избалансирана. Диетата станува особено сложена ако некое лице има проблеми со метаболизмот или мора да живее според одредена диета.

Што е дијабетес мелитус?

Терминот „дијабетес мелитус“ опишува хронично нарушување на метаболизмот на јаглени хидрати кое е предизвикано од недостаток на инсулин или намалена инсулинска чувствителност. Резултатот од метаболичкото заболување е покаченото ниво на гликоза во крвта. Ако не се лекува, ова може да доведе до последици како васкуларни промени, па дури и слепило. На пример, хипогликемичниот шок е меѓу акутните компликации. Оваа болест најчесто се нарекува дијабетес. Дијабетес тип 1 и дијабетес тип 2 се најпознатите форми на оваа болест.

Најчести форми: дијабетес тип 1 и дијабетес тип 2

Дијабетес тип 1 обично се јавува кај адолесценти под 20-годишна возраст; денес е категоризиран меѓу автоимуните болести, при што инсулитисот со последователно уништување на бета клетките доаѓа со соодветна генетска диспозиција под влијание на различни фактори.
Околу 10% од дијабетичарите страдаат од оваа состојба.

Дијабетес тип 2 обично започнува во напредна возраст, има отпорност на инсулин, пред се кај црниот дроб и скелетните мускули, но има и нарушување на „функцијата на островот“. Дебелината или обичниот начин на живот зад оваа состојба се смета за најважен фактор за појава на дијабетес тип 2.
Околу 90% од дијабетичарите страдаат од оваа состојба.

Симптоми на нетретиран дијабетес мелитус

Симптомите на нетретиран дијабетес мелитус вклучуваат замор, исцрпеност, намалени перформанси, губење на тежината, визуелни нарушувања и хипогликемии со чувство на глад, ладна пот и тахикардија, грчеви во мускулите, гадење и повраќање. Лекарте се грижи за дијагноза и терапија. Во процесот ќе се мерат и анализираат различни вредности како гликоза во крвта и урина.
Лекар ќе ја одреди и терапијата, ќе го информира пациентот за дијабетес и ќе препише диета. Намалувањето на факторите на ризик кај дијабетес обично се јавува медицински. Општо земено, пациентот треба да се стреми кон стабилен метаболички статус.