Здравје на очите
Производи за здравје на очите
- Doppelherz systemOptimal EyesДодаток во исхрана
Здравје на очите
Нашите очи не се само најубавиот сетилен орган, туку и најчувствителниот. Заштитете ги и зајакнете ги вашите визуелни способности бидејќи добриот вид е главен дел од квалитетот на нашиот живот.
Здрава исхрана за очите
Околу четириесеттата година од животот, природниот вид обично почнува да се намалува, но можеме да ги поддржиме нашите очи со правилен начин на живеење. Исхраната „совесна за очите“ во комбинација со негување од едноставни практики, како што се редовни посети на очен лекар, носење очила за сонце за заштита на очите од УВ зрачење и воздржување од пушење се важни основи за одржување на видот и здравјето на вашите очи.
Но, што е „исхрана важна и за очи”?
Германското здружение за исхрана препорачува да јадеме 5 порции овошје и зеленчук дневно за да ги покриеме нашите нормални потреби од витамини и елементи во трагови.
Ова, исто така, има корист за метаболизмот на очите бидејќи ние пред се јадеме со нив.
Различни хранливи и заштитни материи помагаат во развојот на добар вид и во одржување на нашиот вид се до староста.
Хранливи материи и заштитни материи за очите:
Веројатно најпознатата хранлива материја поврзана со здравјето на очите е витаминот А. Бидејќи витаминот А придонесува за задржување на видот, тој обично се смета како „витамин за очи“.
Витамин А - витамин за очи
Добри извори на витамин А на пример се, џигерот, масни сирења, харинга, скуша и јајца. Морковите се богати со бета-каротен, претходник на витамин А, и често се сметаат како храна за добар вид.
Одредени оптоварувања на очите, како што се работа на компјутер, долго време гледање телевизија, изложување на силно сончево зрачење или често ноќно возење може да ги зголемат потребите за витамин А.
Лутеин + зеаксантин - компоненти на макулата
Нашата остра и визија со висок контраст ја должиме на „жолтата дамка“ (macula lutea),
мала област во мрежницата. Жолтата боја може да се должи на зголеменото постоење на растителните пигменти лутеин и зеаксантин. Бидејќи сончевата светлина речиси непрекинато влегува во окото и пределот на жолтата дамка, природата смислила особено висока антиоксидантна заштита во форма на лутеин и зеаксантин.
Каротеноидите лутеин и зеаксантин се наоѓаат во зеленчукот, како што се кељот, аспарагусот, суровиот спанаќ и магдоносот.
Цинк, селен + витамини Ц + Е – штит за очите
Нашите очи се изложени на оксидативен стрес поради повторувачкото дејство на светлината, како и самиот визуелен процес. Ова може да доведе до зголемен развој на слободните радикали. За да се бориме со нив, нашите клетки поседуваат посебен заштитен штит: витамините Ц и Е, како и елементите во трагови селен и цинк кои придонесуваат за заштита на клетките од оксидативен стрес.
Цитрусните овошја, пиперките или јагодите се познати извори на витамин Ц.
Витаминот Е е содржан главно во растителни масла. Ние внесуваме селен и цинк претежно со храна од животинско потекло, како што се риба или месо. Наш совет: Зошто да не се почестите со некои остриги, бидејќи тие се храната најбогата со цинк!
Омега-3 масни киселини DHA - компонента на фоторецепторите
Важен елемент за здравјето на очите е докосахексаеноичната киселина, DHA,
полинезаситена Омега-3 масна киселина. DHA е масната киселина која е најзастапена во мозокот и фоторецепторите. Тој е од суштинско значење за структурата на мрежницата и затоа игра важна улога за одржување на нормалниот вид.
Покрај мрежницата, филмот за масни солзи содржи и DHA. Здравиот солзавец гарантира дека течноста од солзите нема да испарува и очите остануваат добро навлажнети.
Особено добри извори за Омега-3 масни киселини се рибите од ладни води како што се харингата, скушата и лососот.
Нашиот вид е наш највреден орган од сите сетила - поддржете го уште од самиот почеток!