Машко здравје

  1. doppelherz.mk
  2. Продукти
  3. Машко здравје

Мажи - посебни нутритивни потреби

Многу е напишано и објавено за малите, но суптилни разлики меѓу мажите и жените. Но, дали знаете дека мажите имаат поразлични нутриционистички барања од жените само поради нивната фигура?

Разликите во ситуацијата со снабдувањето произлегуваат и од различните преференци за исхрана на мажите и жените. Жените јадат поконтролирано, порезервирано и имаат тенденција да бидат нешто поздрави од мажите. Мажите имаат тенденција да јадат што сакаат.

Всушност, студиите за здравјето на мажите покажуваат дека посилниот пол често не води доволно грижа за нивното здравје.
Само 73% од мажите јадат овошје или зеленчук секој ден, додека 65% јадат месо и колбаси секој ден. Од друга страна, речиси 93% од жените јадат овошје и зеленчук секој ден, додека само 35% јадат месо и колбаси секој ден.

Дневни потреби за хранливи материи маж/жена

Хранлива материја Маж Жена
Магнезиум 350 mg 300 mg
Цинк 10 mg 7 mg
Витамин Б1 1,2 mg 1,0 mg
Витамин Б2 1,4 mg 1,1 mg
Витамин Б6 1,5 mg 1,2 mg

На мускулите им е потребен магнезиум

Магнезиумот е од витално значење - без разлика дали за маж или жена. Без магнезиум, многу метаболички процеси би се одвивале недоволно или воопшто не би се одвивале. Минералот придонесува за енергетскиот метаболизам, го стабилизира скелетот и игра голема улога во преносот на дразбите од нервите до мускулите. И секако е од суштинско значење за контракција на мускулите.
Ако има недостаток на магнезиум, мускулите можат спонтано и спазматично да се контрахираат и повеќе не можат да се „опуштат“. Се јавуваат грчеви во мускулите. Ако има недостаток на магнезиум, мускулите можат спонтано и спазматично да се контрахираат и повеќе не можат да се „опуштат“. Се јавуваат грчеви во мускулите. Ноќните грчеви во потколеницата се една од најчестите манифестации во овој контекст.

Поради генетиката, мажите имаат поголема мускулна маса од жените и затоа имаат поголема потреба од магнезиум. Мажите исто така се потат релативно побрзо и повеќе и како резултат на тоа губат повеќе магнезиум.

Спортските ентузијасти треба да обрнат особено внимание на соодветно снабдување со магнезиум. Телото може да влезе во анаеробниот опсег поради стресот и на тој начин да влезе во недостаток на кислород. Ако има премалку кислород, телото формира лактат во мускулните клетки, што влијае на еластичноста. На нашето тело сега повторно му треба магнезиум за отстранување на лактат.

Селен - за формирање на сперматозоиди

Селенот е неопходен за бројни процеси во човечкиот метаболизам. На повеќето им е познат како корисен помошник за здравјето на клетките и за поддршка на имунолошкиот систем.
Селенот е од дополнително значење за „посилниот пол“, бидејќи е вклучен во производството на сперма, а со тоа и во машката плодност.
Производството на сперма само се намалува со возраста. Затоа, мажите треба да обрнат внимание на исхраната богата со селен, бидејќи тоа може да го поддржи нормалното формирање на спермата.

Селенот главно се наоѓа во месото, рибата и јајцата, но и во леќата и аспарагусот. Германските почви генерално се класифицирани како ниски со селен, така што храната од растително потекло само во мал дел придонесува за внесот на селен. Тешката употреба на ѓубрива во земјоделските почви, исто така, може да го намали навлегувањето на селен во растенијата.

Цинкот е дел од тестостеронот

Цинкот игра важна улога за мажите бидејќи е дел од машкиот полов хормон тестостерон. Доколку постои желба да имаат деца, мажите треба да ја поддржат својата хормонална рамнотежа со доволно цинк, бидејќи цинкот придонесува за одржување на нормално ниво на тестостерон и на тој начин ја поддржува нормалната плодност.

Сепак, тестостеронот, исто така, влијае на развојот на мускулното ткиво и формирањето на мускулите. Затоа, повисоките нивоа на тестостерон кај мажите ги прават мускулите поголеми и пошироки од оние кај жените.
Затоа, мажите треба да ја планираат својата исхрана на таков начин што микроелементот цинк е доволно достапен. На мажите им се препорачува 15 mg цинк дневно, на жените 12 mg. Месото, млекото, производите од житарки или семките од сончоглед се добри извори на цинк. Напомена: може да се случат значителни загуби на хранливи материи за време на обработката и подготовката на храната.