Кожа, коса, нокти

  1. doppelherz.mk
  2. Продукти
  3. Кожа, коса, нокти

Кожа, коса, нокти - убавината доаѓа од внатре

Вистинската убавина доаѓа од внатре! Силната и здрава коса, здравата кожа и цврстите нокти се знаци на виталност и природна убавина. Доброто снабдување со сопствените витални материи на телото, исто така, игра одлучувачка улога овде, бидејќи, поради нивното постојано обновување и раст, клетките на кожата, косата и ноктите обезбедуваат врвни перформанси од ден на ден.

Косата, на пример, расте со брзина од 1 сантиметар месечно.
Поради тоа за здрава коса се бара доволно хранливи и биоактивни материи за кои треба да се погрижиме да бидат вклучени во нашата храна. Така, со здрава исхрана, можеме да ја поддржиме Убавината одвнатре.

Хијалуронска киселина - здравата кожа има потреба од влага

Транспарентната хијалуронска киселина слична на гел е природна компонента на нашата кожа.
Ендогената супстанција се произведува во самите клетки на поткожното сврзно ткиво. Поради својата хемиска структура, хијалуронската киселина е способна да врзе големи количини на вода за телото.
Импресивен пример за ова е окото. До 98% од стаклестото тело се состои од вода која е поврзана со само 2% хијалуронска киселина!

Хијалуронската киселина може да ѝ послужи на нашата кожа како форма на полнење помеѓу поединечните клетки на кожата. На овој начин може да се врзат големи количества вода - влажноста и е потребна на нашата кожа за здрав и цврст изглед.

Содржината на хијалуронска киселина се намалува со возраста! За жал, количината на хијалуронска киселина во нашето тело се намалува како што старееме. Нејзиното ендогено производство почнува да опаѓа од околу 25-годишна возраст. На тој начин нашата кожа ја губи есенцијалната влажност која е, сепак, потребна за здрав и силен изглед.

Функции на кожата:

  • Заштита од физички влијанија
  • Имунолошка заштита преку нејзината киселинска обвивка
  • Сетилен орган преку неговите тактилни тела
  • „Клима“ преку регулирано потење
  • Самозаштита од УВ зрачење

 

Бакар - додава боја на вашата коса!

На почетокот, повеќето луѓе го поврзувале бакарот само со металот. Но, навистина, бакарот исто така се вбројува меѓу елементите во трагови што му се потребни на нашето тело за многу метаболички процеси.
Меѓу другото, на клетките на косата им е потребен за формирање на пигментот меланин.
Меланинот е одговорен за природната боја на косата. Така, бакарот придонесува за одржување на нормалната боја на косата и, згора на тоа, исполнува важни функции за одржување на нормалното сврзно ткиво на телото.
И овде важи принципот: Обезбедете доволно диететски внес на бакар, бидејќи самото човечко тело не може да го произведе. Храна со висока содржина на бакар се јаткастите плодови, авокадото, производите од цели зрна и сувото овошје.