Стомак и дигестија

  1. doppelherz.mk
  2. Продукти
  3. Стомак и дигестија

Стомак и дигестија – природна помош против запек, горушица или надуеност

Здравјето е нашето најскапоцено богатство но ние знаеме да го земаме “здраво за готово”.

Здравата дигестија игра посебна улога за нашата благосостојба. Не е без причина што многу изреки постојат во вообичаениот идиом, како што се „не може да ставам во стомак“ или „тешко е да го сварам“.

Системот за варење работи неуморно секој ден и го снабдува нашето тело со витални хранливи материи. Процесот на варење вклучува многу органи, како што се желудникот, тенкото и дебелото црево, црниот дроб и жолчниот меур кои сите се спојуваат како запчаници во една машина. Сè додека оваа интеракција функционира, нашето варење поминува повеќе или помалку незабележано.
Сепак, постојат фактори, како исхрана богата со маснотии, недостаток на физички вежби или стрес кои можат да доведат до дигестивни нарушувања. Скоро секој знае од искуство: Варење, грошица, запек, дијареа или непријатни гасови може значително да го нарушат квалитетот на нашиот живот. Постојат фитонутриенти, на пример, кои можат да бидат корисни против запек или за активно варење на мастите.

Совети за добра дигестија:

  • Воздржете се од стрес, алкохол и цигари
  • Џвакајте ја храната полека и темелно
  • Наутро на празен стомак испијте чаша топла вода
  • Јадете храна богата со растителни влакна вклучувајќи овошје и зеленчук
  • Избегнувајте зеленчук со надуеност, како што се зелка и кромид
  • Јадете мали но чести оброци во текот на денот
  • Внимавајте на редовното време на за одење во тоалет
  • Избегнувајте да јадете суров зеленчук навечер
  • Редовна физичка активност

Рицинусово масло – природна помош за запек

Факт е дека многу луѓе мора да се соочат со проблемот наречен тромост на цревата. Недостаток на физичка активност, неурамнотежена исхрана, стресот или промената на исхраната се можни причини за забавеност на цревата или дури и оптоварувачки запек. 

Рицинусовото масло може да помогне доколку се појават повремено.
Растението рицинус или рицинусово масло потекнува од тропските и суптропските предели, но денес се среќава во целиот медитерански регион. Во нашите градини, растението рицинус е популарно по името „чудесно дрво“ или „Христова палма“. Скапоценото рицинусово масло се екстрахира од шилести плодови од капсулата преку нежно ладно цедење. Рицинусовото масло има многу остар вкус што можете да го избегнете ако го земате во форма на капсула со 100% природни состојки. Прецизното дозирање ги прави лаксативните капсули со рицинусово масло да се  удобни за дигестивниот систем. Во зависност од количината на рицинусово масло што се консумира со капсулата, лаксативниот ефект се јавува порано или подоцна.

Лаксативни капсули Rizinol 1000 mg. Активна состојка: Рафинирано рицинусово масло.
Примена: За краткотрајна употреба во случај на запек. Ако запекот трае подолго од една недела, треба да се консултирате со лекар.
Видете во упатството за ризици и несакани ефекти и консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.

Куркума – корен со дигестивни својства

Растението куркума (Curcuma longa L.) припаѓа на семејството на ѓумбир и е повеќегодишно тревно растение со дебели, месести клубени за кое е потребна топла, влажна клима и значителна количина на вода за да напредува. Неговата дистрибуција се протега од Индија преку Индонезија и Тајланд до Кина. Главната област за одгледување денес е во Индија.

Таму растението се користи како зачин повеќе од 4000 години и се смета за свето. Куркумата се користи и во ајурведската медицина.
Кај нас тревното растение е познато и како „жолт корен“. Се користи како зачин или боја, како алтернатива на скапиот шафран. Куркумата е она што му ја дава типичната жолта боја на кари во прав, но и сенфот или некои месни производи се бојадисуваат на овој начин.

Но, куркумата не е ценета само поради неговите својства за умирање. Ароматичното растение е особено познато по своите дигестивни својства за масни оброци.

Артишок – за активно варење на мастите

Артишокот припаѓа на семејството трн и е корисно растение од медитеранскиот регион со многу долга традиција. Уште во античкиот свет, Египќаните, Грците и Римјаните уживале во овој зеленчук како деликатес.

Се раскажуваат многу приказни дека старите Римјани го реанимирале своето варење - по нивните злогласни гозби со масна храна и алкохол - со помош на артишок.

Во денешно време ги знаеме прецизните ефекти на артишокот. Природните состојки на гурманскиот зеленчук позитивно влијаат на нивото на холестерол и активно варење на мастите. Цинаринот содржан во артишокот го стимулира црниот дроб да произведува повеќе жолчка. Жолчката е вклучена во варењето на сите масти.
Ги разградува мастите на мали парчиња, лесно сварливи. Го промовира гастроинтестиналното движење и спречува дигестивни нарушувања, како што се запек или варење.
Наш совет: пробајте ја артишокот со пријатен горчлив вкус како предјадење или во салата.