Омега-3 масни киселини

  1. doppelherz.mk
  2. Продукти
  3. Омега-3 масни киселини

Омега-3 масни киселини - сеопфатни за вашето здравје

Нашата исхрана има директно влијание врз нашето здравје. Омега-3 масните киселини се од особено значење овде. Тие се појавуваат во специјални растителни масла, јаткасти плодови и пред сè, во нивната најефективна форма, во морската риба. Многу луѓе слушаат „масни киселини“ и мислат на мастите воопшто. Но, не грижете се, постојат големи разлики.

Прво, постои разлика помеѓу заситените и незаситените масти. Не треба да консумираме премногу незаситени масти главно содржани во месото и полномасните млечни производи.
Но, за здрав метаболизам, потребни ни се одреден тип на здрави масти. Овие „здрави“ масти вклучуваат полинезаситени Омега-3 масни киселини, пред сè докосахексаеноична киселина (DHA) и еикозапентаеноична киселина (EPA).

На нероденото дете во утробата веќе му се потребни EPA и DHA за неговиот физички и ментален развој. Меѓутоа, на секоја возраст, Омега-3 масните киселини играат важна улога. Покрај тоа, тие се од големо значење за метаболизмот на мозокот и нормалната функција на срцето и придонесуваат за одржување на здравјето на очите. Не е без причина што вредните Омега-3 масни киселини се сметаат за мулти талент на нашето здравје.

Јадеме премалку риба!

Вредните Омега-3 масни киселини се важен дел од нашата здрава исхрана. Но, за жал, ние често повеќе консумираме заситени масти заедно со масното месо и месните производи што ги јадеме, додека не внесуваме доволно „добри“, незаситени масни киселини.
Особено морските риби, како лососот, скушата и харингата се богат извор на полинезаситените омега-3 масни киселини еикозапентаенонска киселина (EPA) и докосахексаеноична киселина (DHA).

Но, факт е дека, според Германското друштво за исхрана, многу луѓе јадат се помалку риба од препорачаното. 16% од германските граѓани воопшто не јадат риба. Нивоата пронајдени кај децата и адолесцентите не ги исполнуваат препораките.
Два рибни оброци неделно би биле идеални, а најмалку еден да се состои од морска риба.
Наш совет: Што мислите за тоа поредовно да купувате риба во вашите неделни пазарења? Филето од сом е многу благ по вкус и затоа е особено погодно за луѓе кој сакаат да додадат риба во нивната исхрана и за децата.

Омега-3 со EPA и DHA – апликации

Омега-3 масните киселини EPA и DHA се вистински мулти-талент, а студиите сè повеќе го потврдуваат нивното поволно влијание врз голем број здравствени области. Некои научници дури тврдат дека специфичниот развој на човечкото суштество бил возможен само поради рибата како извор на храна.

За нормална функција на мозокот:
Нашата способност да учиме и да се концентрираме е исто така под влијание на храната што ја јадеме.
Омега-3 масните киселини можат особено да придонесат за одржување на нормалната функција на мозокот бидејќи доказите за содржината на DHA беа највисоки во метаболички активните области на мозокот, како што се митохондриите, синапсите и церебралниот кортекс. Според тоа, предуслов за нормален метаболизам на мозокот е соодветен удел на DHA масните киселини во храната што ја јадеме. Препорачаниот дневен внес на DHA е 250 mg.

За нормална работа на срцето:
Не само физичката активност, спиењето и релаксацијата се важни за здраво срце, туку и правилниот режим на исхрана. Доволно ниво на DHA и EPA даваат вреден придонес за нормалната работа на срцето. Дневниот внес од 250 mg EPA и DHA ќе има плоден ефект.

За нормален вид:
Околу 80% од сите информации што ги добиваме за нашата околина доаѓаат до нас преку нашето сетило за вид. Ова е доволна причина да ги заштитиме нашите очи и да ги одржуваме во добро здравје. И овде Омега-3 масните киселини играат важна улога бидејќи тие се компоненти на мрежницата и фоторецепторите. Дневниот внес од 250 mg DHA може особено да игра позитивна улога за одржување на нормалниот вид.

Во текот на бременоста и доењето:
Веќе за време на бременоста, Омега-3 масните киселини EPA и DHA имаат влијание врз нормалниот и здрав развој на очите и мозокот на бебето. Масната киселина DHA е модул на мозокот, нервното ткиво и очите што се депонира кон крајот на бременоста и за време на периодот на лактација.
Бидејќи бремената жена го доставува DHA на нероденото дете директно преку папочната врвца, се препорачува зголемен дневен внес од 200 mg DHA како додаток на препорачаната дневна доза од 250 mg EPA/DHA.