Имунолошки систем и заштита на клетките

 1. doppelherz.mk
 2. Продукти
 3. Имунолошки систем и заштита на клетките

Производи за заштита на имунолошкиот систем и клетките

Нашето тело е постојано изложено на вируси и бактерии. За среќа, во повеќето случаи  ние некогаш не го ни забележуваме ова бидејќи здравиот и јак имунолошки систем не штити од овие напади.

Сопствениот одбранбен систем на нашето тело има различни можности на располагање и нормално многу ефикасно го штити нашиот организам. При раѓањето, нашиот имунолошки систем сè уште не е целосно развиен, но тој „учи“ постојано. Имаме вродена одбрана против сите непријатели на нашето тело, но нашиот имунолошки систем може конкретно да се бори против одредени патогени кои се препознаваат во секундарна инфекција.
Добрата вест: Секој може активно да ја поддржува заштитата на клетките од оксидативен стрес и да го зајакне својот имунолошки систем! Доволно спиење, вежбање на отворено, како и редовни фази на одмор за полнење на батериите се важни предуслови.
Друг незаменлив пристап е добро снабдување со хранливи материи за сопствената одбрана на нашето тело. Особено, доволно количество на витамини Ц и Д, како и елементите во трагови селен и цинк треба редовно да се внесуваат со нашата храна.
Овие хранливи материи придонесуваат за нормална функција на имунолошкиот систем и заштита на клетките од оксидативен стрес.

Совети за силен имунолошки систем:

 • Често мијте ги рацете
 • Пијте доволно
 • Редовно проветрувајте ги собите
 • Сауна и топли/ладни тушеви
 • Вежбајте на отворено
 • Избегнувајте стрес
 • Одржувајте ја здравата цревна флора
 • Спијте доволно
 • Обезбедете добро снабдување со хранливи материи

Витамин Д - го поддржува имунолошкиот систем

Многу веројатно, во последно време сè повеќе и повеќе сте слушнале и читале за витаминот Д. И со добра причина, бидејќи витаминот Д не само што придонесува за нормално одржување на коските и мускулна функција, туку е незаменлив и за нашиот имунолошки систем! Го мобилизира одбранбениот механизам на нашето тело што му овозможува да се бори против несаканите бактерии - но само кога е достапен во доволни количини.

Сепак, факт е дека според најновото германско национално истражување за потрошувачката, 82% од мажите и 91% од жените немаат доволно витамин Д во нивните тела.

Друг факт е дека витаминот Д е еден од ретките витамини што телото може само да го произведе. Сепак, ова бара сончева светлина на нашата кожа.
Во зимските месеци, сонцето не е доволно високо на небото за да емитува доволно количество УВ-Б зраци. Исто така, сè повеќе луѓе остануваат во затворени простории, на пример поради работа или избегнуваат директна сончева светлина. Постарите луѓе, особено, покажуваат екстремно ниски вредности на витамин Д бидејќи внатрешното производство природно опаѓа со возраста.

Диета богата со витамин Д се препорачува особено во мрачната сезона. Но, од друга страна, има само неколку прехранбени производи, како што се џигерот и масните морски риби, кои содржат големи количини на витамин Д.

Антиоксиданси - заштита на клетките со цинк, селен, витамин Ц и витамин Е

Антиоксидансите, како што се цинкот, селенот, витаминот Ц и витаминот Е ја поддржуваат нормалната функција на имунолошкиот систем и придонесуваат за заштита на клетките од оксидативен стрес. Но, што всушност е „оксидативен стрес?
Оксидативниот стрес е активиран од таканаречените „слободни радикали“. Тоа се агресивните супстанции што ги оштетуваат клетките на кои сме изложени поради влијанија врз животната средина, како што се издувните гасови од автомобилот, озонот или чадот од цигарите. Сопствениот систем за заштита на нашето тело е способен да смести одредена количина од овие агресивни соединенија со цел да се избегне потенцијално оштетување на клетките.
А природата нуди поддршка: Антиоксидансите (фаќачи на радикали) имаат својства за заштита на клетките и придонесуваат за одржување на функционалноста на клетките.
Елементите во трагови, како што се селен или цинк, или витамините Ц и Е, се меѓу овие антиоксиданти.

Витаминот Ц (аскорбинска киселина) се наоѓа во многу овошја и зеленчуци. Најпознатите добавувачи на витамин Ц се цитрусните овошја, но зеленчукот како брокулата или кељот може да содржи дури и повеќе витамин Ц. Но внимавајте: вредната аскорбинска киселина, која е растворлива во вода, може да се изгуби во процесот на готвење.

Витаминот Е (токоферол) е растителен витамин, поради што растителните масла и јаткастите плодови се лидери во однос на содржината на витамин Е. Мали количини на скапоцениот витамин се на пример, содржани и во јајцата и путерот.

Суштинските елементи во трагови цинк и селен, исто така, мора да се внесуваат со храна во доволни количини. Прехранбените производи од животинско потекло содржат повеќе цинк отколку храната од зеленчук. Меѓутоа, кога станува збор за водач во храната со висока содржина на цинк, најчесто се мисли на остригите (вид на школки).
Добри извори на селен се, на пример, риба, морска храна, телешко месо и жолчка од јајце. Селенот всушност се содржи во храната од растителна основа, но интензивното одгледување на земјоделски култури на германското обработливо земјиште имаше влијание врз содржината на селен во брашното и лебот.