Мајка и дете

 1. doppelherz.mk
 2. Продукти
 3. Мајка и дете

Важни хранливи материи за мајката и детето

Секоја мајка го сака најдоброто за своето дете, а жената може да започне да ги поставува темелите за тоа во фазата од планирање на семејството со „правилен“ режим на исхрана. За време на бременоста, треба да го снабдувате вашето бебе со хранливи материи преку папочната врвца. Се разбира, не станува збор за јадење двојно повеќе за време на бременоста, туку за внесување на вистинските хранливи материи во доволни количини. Адекватното снабдување на вашето бебе со фолна киселина е, на пример, неопходно за здравјето на бебето. Доколку планирате дете, треба да јадете храна која содржи фолна киселина бидејќи на ембрионот му е потребен овој витамин во раните фази од бременоста.

Меѓутоа, не само што треба добро да се грижи за детето да биде здраво, туку и за мајката.
Вашето тело мора да издржи вистински маратон за време на бременоста. Но, внимавајте на внесот на калории, бидејќи тешко е повторно да ги изгубите вишокот килограми по породувањето. Ако вашата исхрана е добро избалансирана и се состои главно од свежи, регионални производи, веќе правите многу работи како што треба!

Фолна киселина - помислете на нејзе порано доколку посакувате дете

За многу жени, фолната киселина е позната како „витамин за бременост“. Не без причина, бидејќи игра одлучувачка улога во развојот на вашето дете за време на бременоста.
Веќе додека посакуваат дете, на жените им се препорачува да внесуваат фолна киселина бидејќи одлучувачките процеси на формирање и поделба на клетките се одвиваат токму во раната фаза од бременоста. Невралната туба од која се развиваат 'рбетната срцевина и мозокот, на пример, се формираат веќе на 18-тиот ден од бременоста, а за овој процес итно е потребна фолна киселина. Некогаш повеќето жени сè уште не се ни свесни за нивната бременост. Затоа, тие треба идеално да ја надополнуваат фолната киселина веднаш штом престанат да земаат контрацептивни средства.

Фолната киселина не само што го поддржува здравиот развој на клетките во телото на бебето, туку придонесува и за формирање на крв и раст на мајчиното ткиво. Зашто и матката и мајчиното стомачно ткиво растат со брзо темпо.

Дневната побарувачка на фолна киселина се удвојува за време на бременоста од 0,4 до 0,8 mg. Според Националното истражување за потрошувачката од 2008 година, сепак, нивоата на фолна киселина не се оптимални и многу жени влегуваат во бременоста недоволно снабдени.
За време на лактацијата треба да се обезбеди соодветен внес на витамини бидејќи фолната киселина го поддржува развојот и растот на вашето бебе дури и тогаш.

Храна која содржи фолна киселина:

 • Бел грав
 • Пченица микроб
 • Лиснат зеленчук, како што е брокулата
 • Остатоци, како што е телешки џигер
 • Леќата
 • Домати
 • Зрнести производи

Внимание: Внимателно третирајте ги прехранбените производи. Фолната киселина е чувствителна и треба да биде заштитена од топлина, кислород, вода и светлина.

Омега-3 - важни за мајката и детето

Не само витамините, минералите и елементите во трагови се од витално значење за нашето здравје, туку и здравите масти. Мастите кои го промовираат здравјето на посебен начин ги вклучуваат полинезаситените омега-3 масни киселини, како што се еикозапентаеновата киселина (EPA) и докосахексаеновата киселина (DHA). Добри извори за овие масти се морските риби, како харингата, лососот и скушата.

Масната киселина DHA игра важна улога во мозокот бидејќи е значително вклучена во поврзувањето и пренесувањето на сигналите за да се овозможат процесите на мислење.
Нероденото дете во утробата веќе ја вградува омега-3 масната киселина во својот мозок и во мрежницата на очите. Ако мајката е добро снабдена со EPA и DHA, тогаш е и детето, бидејќи таа ги доставува омега-3 масните киселини на своето бебе преку папочната врвца.

Но, како изгледаат нивоата на есенцијалните омега-3 масни киселини кај децата и возрасните? За жал, често не ги исполнуваат препораките на нутриционистичките друштва. Многу луѓе јадат значително помалку риба од препорачаното, а 16% од германските граѓани воопшто не ни јадат риба. Кај децата и адолесцентите, нивоата често се и несоодветни, иако има многу студии кои наведуваат дека и децата треба да обезбедат добро снабдување со омега-3 масни киселини.

Проблем: Децата особено не сакаат да јадат риба неколку пати неделно за да ги достигнат препорачаните вредности на омега-3 масни киселини. Во тие случаи, добра алтернатива би можело да биде внесувањето на соодветни додатоци во исхраната. Направени специјално за деца, има вкусни гелови како Doppelherz Omega-3 FLÜSSIG со овошен вкус.

Јод – незаменлив за тироидната жлезда

Исто како што фолната киселина е позната како витамин за бременост, јодот е поврзан со тироидната жлезда и тироидните хормони. Елементот во трагови им е потребен и на мајката и на бебето.
За време на бременоста, производството на тироидни хормони кај жената се зголемува до 50% поради продолжените метаболички процеси.
Бебето почнува да произведува хормони во тироидната жлезда веќе во 12-та недела од бременоста. Меѓу другото овие хормони се потребни за градење на централниот нервен систем. Понатаму, јодот е исто така потребен и за нормален раст на бебето.
Сега станува јасно зошто јод треба да се доставува до циркулацијата на крвта на детето. На бремените жени им се препорачува дневен внес од 260 µg.
Според Германското друштво за исхрана, за жал многу од нив не ја ни постигнуваат доволната количина од 200µg. Причината е што и храната од растителна и животинска основа имаат ниска содржина на јод.
Сепак, добар извор на јод е океанот. Морските риби, како што се харингата, бакаларот и морските плодови се богати со јод. Но исто така млекото и млечните производи го снабдуваат овој елемент во трагови. Јодот се додава и во некои кујнски соли, кои се означени како „јодизирана кујнска сол“.

Јод во храната
(200 μg јод се содржани во:)

 • 50 гр полак
 • 150 гр школки
 • 400 гр туна
 • 1 кг спанаќ

Внимание: алгите се полни со јод. Но тие не треба да се јадат премногу често, бидејќи прекумерните количини на јод во долг рок се нездрави.