Женско здравје

  1. doppelherz.mk
  2. Продукти
  3. Женско здравје

Производи за жени - посебни нутритивни потреби

Во многу фази од нивниот живот нутриционистичките потреби на жените суштински варираат за разлика од мажите. Поради физичките промени кои се случуваат, на пример, во пубертетот, менструалниот циклус, потенцијалната бременост или менопауза, женското тело треба да се прилагоди на овие различни фази од животот. Значи, на жените им се потребни хранливи материи специјално прилагодени за нив.

Иако, по правило, жените јадат поздрава и поурамнотежена исхрана од мажите, тие сепак консумираат несоодветни количини на некои хранливи материи.
Според сегашната студија DEGS1 спроведена од Институтот Роберт Кох, само 15% од жените и 7% од мажите ги исполнуваат препораките од Германското друштво за исхрана.

Недоволното снабдување со железо, на пример, ги погодува жените почесто отколку мажите, бидејќи жените губат железо за време на нивната менструација. Истото важи и за минералот калциум, чие снабдување понекогаш е несоодветно кај жените поради бременоста и слабата апсорпција на калциум во телото по менопаузата.

Железо, елемент во трагови – дополнителна помош за жените, ве молами

Железото, микроелементот, треба да го консумираме секојдневно во доволна количина бидејќи зазема повеќекратни задачи во организмот. Придонесува, на пример, за формирање на црвени крвни зрнца и хемоглобин и го поддржува транспортот на кислород во крвта. Покрај тоа, тој игра важна улога во енергетскиот метаболизам и клеточната делба.

Менструацијата ги тера жените да губат витално железо. При силно менструално крварење загубата на железо може да го надмине внесувањето на железо, бидејќи 1 ml крв во просек содржи 0,5 mg железо. Така, жените имаат поголема потреба со 15 mg железо дневно, отколку мажите кои имаат дневна потреба од 10 mg.

За време на бременоста, потребата за железо се зголемува бидејќи на нероденото дете му е потребен и микроелемент за снабдување со крв и градење на внатрешните органи. Количината на крв кај трудницата се зголемува за да се обезбеди циркулација на крвта во растечката матка.
На нејзиното тело сега му требаат помеѓу 20 и 30 mg железо дневно.
Потребата за железо останува висока за време на лактацијата бидејќи мајката доилка мора да го снабдува своето бебе со микроелементот преку мајчиното млеко.

Наш совет: Почесто конзумирајте месо, бидејќи железото од животинско потекло подобро се апсорбира во човечкиот дигестивен систем отколку железото од растителни извори. Но, секако, мешунките, зеленчукот и производите од цели зрна се исто така добри извори на железо.
Со храна богата со витамин Ц, како што е сок од портокал, можете да го подобрите внесот на железо од растителни извори.

Калциум - особено важен за време на бременост и менопауза

Нормално, калциумот не им е потребен само на жените, туку и на мажите. Минералната супстанција е суштинска компонента на нашите коски и заби, и токму тука се наоѓа приближно 99% од целата содржина на калциум во телото.
Калциумот придонесува за нормално одржување на коските, коагулација на крвта и мускулна функција.

Нашите коски се предмет на постојано формирање и влошување, при што потребниот калциум се раствора подалеку од коската по потреба. Бидејќи нашето тело само не произведува калциум, мораме да го внесуваме со храната. Најпознатите извори на калциум се млекото и млечните производи, но и храната од растителна основа, како што се брокулите или лешниците. Препорачаната дневна доза на калциум преку нашата храна е 1000 mg.

Факт е дека во многу фази од животот, на жените им треба повеќе калциум од мажите.
За време на бременост и доење, оваа минерална супстанција е незаменлива и за мајката и за детето бидејќи на бебето му е потребен калциум и за градење на коскените структури. Доколку нема доволно калциум, тој ќе се повлече од коскеното ткиво на мајката.

Исто така, во и по менопаузата, адекватен внес на калциум игра важна улога за жените бидејќи опаѓањето на коскената густина претставува ризик по здравјето. Густината на коските опаѓа со прогресот на возраста, бидејќи по менопаузата се произведуваат помалку сексуални хормони кои го регулираат нивото на калциум.

Наш совет: Обезбедете доволно снабдување со витамин Д. Витаминот Д делува како „помошник за градење на калциум“ и на тој начин придонесува за нормално одржување на коските. Нашата кожа е во состојба сама да произведува витамин Д ако е изложена на сончева светлина, но во нашите географски широчини, ова внатрешно производство често е недоволно, особено во есенските и зимските месеци.