Енергија и перформанси

 1. doppelherz.mk
 2. Продукти
 3. Енергија и перформанси

Полетување - со енергија и ефикасност

Уморни и исцрпени? Се зголемуваат барањата себеси и од оние околу вас. Повторно и повторно се стремиме да ги доведеме сите и сè под еден покрив. Стрес на училиште или факултет, максимална концентрација и продуктивност на работното место. И после све сакате да ја делите правдата во семејството и пријателите во слободното време. Затоа, заморот или исцрпеноста се симптоми на нашето време. Грижете се за себе и вашето здравје навремено! Научете да кажете „Не“ на пријателски начин и да одвоите време. Сепак, исто така е важно да се има соодветно снабдување со хранливи материи. Витаминот Б комплекс особено игра важна улога за нервите и енергетскиот метаболизам.

Витамин Б12 - против замор и исцрпеност

Витаминот Б12 особено е еден од витамините кои се потребни за здрав нервен систем и производство на енергија. Витаминот Б12, исто така, помага да се намали заморот и исцрпеноста.

Иако имаме голема среќа што имаме многу храна на располагање, голем дел од населението не е соодветно снабдено со витамини и елементи во трагови.

Постојат многу причини за несоодветно снабдување со витамин Б12:
Всушност, сите Б витамини се многу деликатни и лесно може да се уништат со готвење и складирање.

Витаминот Б12 го има во многу животински производи како месо, јајца и млеко, додека ретко го има во храната од растителна основа. Оние кои следат чисто вегетаријанска исхрана, а исто така и без млечни производи и јајца, речиси не внесуваат витамин Б12 преку нивната исхрана.

Потребен е посебен протеин за апсорпција на витаминот во телото. За жал, производството на протеини се намалува со напредувањето на возраста, така што  како резултат телото има и помалку витамин Б12 на располагање .

Сеопфатен витамин Б12:

 • придонесува за нормален енергетски метаболизам
 • придонесува за нормално функционирање на нервниот систем
 • помага да се намали заморот и исцрпеноста
 • ја поддржува нормалната функција на имунолошкиот систем
 • придонесува за нормална психолошка функција
 • придонесува за нормално формирање на црвени крвни зрнца

Затоа, доволно количество на витамин Б12 игра важна улога за здравјето, енергијата и перформансите!

Л-аргинин - аминокиселините се важни протеински градежни блокови

Да бидеме ефикасни, фит и витални, тоа е она што сите го сакаме. Покрај доволното вежбање, важна улога игра и исхраната. Не се важни само витамините, минералите или елементите во трагови, туку и амино киселините.

Луѓето се составени од 20% протеини, кои се вклучени во речиси сите биолошки процеси и преземаат клучни функции. Амино киселините се сметаат за основни градежни блокови на овие протеини и затоа се нарекуваат и „градежни блокови на животот“.

Ние внесуваме протеини преку нашата храна, на пример од риба, месо, јајца, сирење или соја. Овие протеини треба да се разложат на аминокиселини од нашето тело, а потоа повторно да се претворат во телесни протеини според специфичен план. Така, протеинот за градење структура на телото е направен од протеини придонесени од храната.

Телото не може само да произведе некои амино киселини; тие се сметаат за есенцијални и мора да се внесуваат преку храната.

Телото може да ги произведе најпознатите аминокиселини аргинин и самиот хистидин, но не во доволни количини при одредени потреби и стресни ситуации. Затоа тие се нарекуваат полу-есенцијални амино киселини.

8 есенцијални амино киселини:
(Потребно е снабдување преку храна)

 • Фенилаланин
 • Триптофан
 • Валин
 • Изолеуцин
 • Леуцин
 • Лизин
 • Метионин
 • Треонин

2 полу-есенцијални амино киселини:
(Снабдувањето е корисно во ситуации на потреба)

 • Аргинин
 • Хистидин

Совет: Амино киселините од додатоци во исхраната треба да имаат природна структура. Ова е означено со „L-“ пред амино киселината (на пример „L-лизин“).