Минерали и витамини

 1. doppelherz.mk
 2. Продукти
 3. Минерали и витамини

Што точно се минерали, витамини и елементи во трагови?

Секој знае дека витамини, минерали, елементи во трагови и слично се од витално значење за нас. Но, што точно се крие зад овие термини?
Со неколку исклучоци, како што е витаминот Д, овие хранливи материи не може да ги произведува човечкото тело. Тоа значи дека треба да ги внесеме со храната што ја јадеме.

Витамините, минералите и елементите во трагови се вклучени во неверојатна количина на метаболички активности, биохемиски процеси и функцијата на мускулите, органите и менталниот капацитет. Многу од овие скапоцени помошници имаат повеќе задачи и се преплетуваат како запчаници во машина.
Природата добро се грижела за нас бидејќи можеме да ги внесеме сите хранливи материи со храната што ја јадеме. Сепак, мора да консумираме соодветна количина од нив. И токму тука лежи проблемот, бидејќи многу студии потврдуваат дека нашите нивоа не се секогаш соодветни.

Витамини - мали количини, голем ефект

Не можеме ниту да ги видиме ниту да ги вкусиме, но сепак витамините се незаменливи за нашето здравје. Мали количини се доволни за одржување на виталните метаболички процеси.
Јаглехидратите, на пример, помагаат мастите или протеините во нашата храна да се претворат во енергија; тие ја зајакнуваат сопствената одбрана на телото и придонесуваат за градење на хормони, ензими и крвни зрнца. Витамините го одржуваат нашиот ментален и физички капацитет и се важни за здрав кардиоваскуларен систем.

Човечкото тело не е способно само да произведе поголем дел од витамините, затоа мора да ги внесуваме со храната што ја јадеме. Витаминот Д зазема посебна позиција. Самото тело може да го произведе во интеракција со сончевата светлина.

Има вкупно 13 различни витамини кои се растворливи во масти или вода.
Витамините растворливи во масти ги вклучуваат витамините А, Д, Е и К кои телото може да ги апсорбира само во комбинација со масти. Дневниот внес на овие витамини не е апсолутно неопходен бидејќи тие можат да се складираат во телесните масти.
Ова е различно за витамините растворливи во вода Б1, Б2, Б6, Б12, фолна киселина, биотин, пантотенска киселина, ниацин како и витамин Ц. Континуираното внесување на нив е незаменливо бидејќи тие - со исклучок на витаминот Б 12 - може да се складира само во мали количини.

Витамини растворливи во масти:

 • Витамин А
 • Витамин Д
 • Витамин Е
 • Витамин К

Витамини растворливи во вода:

 • Витамин Ц
 • Витамин Б1
 • Витамин Б2
 • Витамин Б6
 • Витамин Б12
 • Фолна Киселина
 • Биотин
 • Пантотенска киселина
 • Ниацин

Познат пример за недостаток на витамин Ц е „скорбут“. Мајчесто морнарите се плашеле од скорбут бидејќи исхраната на долгите патувања честопати била недоволна. Лекот се појавил во 1776 година кога Џејмс Кук направил вкусна кисела зелка со лимони за неговата екипа која имала висока содржина на витамин Ц…

Минерали - калциум и магнезиум се најпознати

Минералите се неоргански хранливи материи кои за жал самото тело не може да ги произведе.
Дали го знаевте ова? Неверојатно 35% од човечкото тело се состои од минерали!
Минералите се потребни за безброј функции во телото.
Тие помагаат во градењето на забите и коските, како и крвните зрнца и хормоните, вклучени се во коагулацијата на крвта, пренесуваат стимули, ги активираат ензимите итн итн.

Во зависност од нивната концентрација во телото, минералите се разликуваат по елементи во трагови и рефус елементи. Главните елементи вклучуваат минерали кои се јавуваат во концентрации од најмалку 50 mg на kg телесна тежина.
Калциумот и магнезиумот секако се меѓу најпознатите минерали. Калциумот обично се поврзува со здравјето на коските и забите, а ноќните грчеви во потколеницата се најчестите симптоми на несоодветен внес на магнезиум.

Минерали (рефус елементи):

 • Магнезиум(Mg)
 • Калциум (Ca)
 • Калиум (K)
 • Натриум (Na)
 • Хлор (CI)
 • Фосфор (P)
 • Сулфур (S)

Наш совет: Минералите се растворливи во вода, па затоа треба да внимаваме да не ги миеме овошјето и зеленчукот премногу енергично и да се задржиме на пократко време за готвење. Бидејќи минералите се мешаат во вода за готвење, и најчесто се користат како основа за сосови или супи.

Елементи во трагови - исклучок е железото

Елементите во трагови се исто така минерали, но тие се јавуваат само во ниски концентрации (траги) под 50 mg на kg телесна тежина. За човечкиот организам, бакар, цинк, манган, молибден, хром, селен, кобалт, флуор, силициум, железо и јод се меѓу основните елементи во трагови.

Нема правило без исклучок: Железото се смета за микроелемент иако се јавува со концентрација од околу 60 mg на кг телесна тежина.

Суштински елементи во трагови:

 • Бакар
 • Цинк
 • Манган
 • Молибден
 • Хром
 • Селен
 • Кобалт
 • Флуор
 • Силикон
 • Железо
 • Јод

Добро позната болест со недостаток на елементи во трагови е анемија која е предизвикана од недостаток на железо. Замор и слаби перформанси често се јавуваат кај жените за време на нивниот период (губење на менструална крв) и бременост (железото се пренесува на бебето).
Елементот во трагови како железото може подобро да се апсорбира во човечкиот дигестивен систем доколку се од животински а не од растителни извори. Добри извори на железо се пилешкиот џигер и жолчката од јајцето, но семките од тиква и зрната од соја исто така содржат микроелемент.

Наш совет: Витаминот Ц ја олеснува апсорпцијата на железото во телото. Доволна е  само една чаша сок од портокал.